Jan Huberts

Coureur en teambaas

Foto: Huberts op de MZ met nummer 189.
Zoals zo vaak gebeurd bij coureurs raken ze geintreseerd in de motorsport zodra ze een race bezoeken . Zo gebeurde dat ook bij Jan Huberts , maar Jan was nog maar dertien jaar oud en hij ging alleen ! Hij leende wat geld , stapte op de trein naar Assen en keek zijn ogen uit naar de coureurs en hun racemotoren . Dit zou van grote invloed zijn op zijn verdere leven want jaren later wordt hij zelf coureur en na gestopt te zijn als coureur wordt hij manager van een eigen raceteam .

In 1957 rijdt hij zijn eerste race op Zandvoort op een 250cc NSU . Het volgende jaar koopt hij een bejaarde 125cc Eysink en rijdt daarmee bij de junioren . Hiermee behaald hij de eerste successen en daardoor promoveerd hij het jaar daarop al naar de senioren . Nu mag hij dus ook deelnemen aan GP's en Assen wordt de eerste internationale race . Hij rijdt in de 350cc klasse op een Norton . Door motorpech moet hij helaas de strijd staken . Misschien mede doordat Jan een vlotte babbel heeft , slaagt hij erin om in 1960 een 250cc viercilinder Honda te krijgen en daarnaast een 125cc Honda en dat als eerste Europeaan ! Hiermee rijdt hij natuurlijk de TT van Assen , maar heeft door pech in de 125cc klasse geen goede start . De 250cc race verloopt veel beter en hij weet op de zevende plaats te finishen waarbij hij Jim Redman op een fabrieks Honda voor blijft . Deze prestatie levert hem voor het volgende jaar een 125cc en een 250cc fabrieksracer op!

Met de 125cc motor wordt hij voor het eerst Nederlands kampioen . Dat jaar legde Jan de eerste kontakten met de Kreidlerfabriek en wanneer in 1962 het wereldkampioenschap 50cc wordt gereden heeft Jan een fabrieks Kreidler ! Het blijkt dat Jan goed met de lastig te rijden motor , met twaalf versnellingen , overweg kan . Hij kon er zelfs zo goed mee overweg , dat hij gelijk de tweede race in Frankrijk won ! Zo werdt Jan de eerste Nederlander die een GP meetellend voor het WK won . Hij was goed op dreef want in Assen werdt hij tweede , waarna hij op de Sachsenring weer eerste werdt en later in Monza derde . In het eindklassement zal hij dat jaar derde worden en zal dit het beste jaar voor hem worden . Ook het volgende jaar rijdt hij in het fabrieksteam van Kreidler maar dit verloopt veel minder . Hij zal geen enkel puntje behalen in het WK , maar toch weet hij wel Nederlands kampioen te worden . In 1964 stapt hij over op Derbi , maar dat levert ook geen punten op voor het WK . Het wordt wat stil rond Jan op internationaal nivo , maar hij wordt in 1965 wel weer Nederlands kampioen . 1966 wordt een rampjaar want tijdens trainingen op de Nurburgring komt hij zwaar ten val waardoor hij twee seizoenen moet overslaan .

Jan zat niet stil en in 1968 wordt het MRTN (motor race team nederland) opgericht waarvan Jan een van de iniatiefnemers was . Hij rijdt dat jaar op een 125cc MZ en behaald daarmee weer betere resultaten . Er worden weer punten behaald en hij behaald zelfs weer een podiumplaats door als derde te finishen op Assen . Ook wordt hij weer Nederlands kampioen . Het Jaar daarop herhaald hij deze prestatie en behaald hij 11 WK punten . Daarnaast rijdt hij weer in de 50cc klasse op een Kreidler . In 1970 gaat het weer mis . Door een gewoon verkeersongeluk moet hij noodgedwongen dat jaar overslaan . In 1972 komt hij terug maar zal zijn voorgaande successen niet meer herhalen . Jarenlang zal hij doorgaan met het rijden van GP's en zal vooral in de 50cc zijn punten bijelkaar sprokkelen maar echt succesvol is hij niet meer . Toch blijft hij stug doorgaan tot en met 1982 ; de TT Assen wordt zijn laatste race . Hij is dan 45 jaar en heeft dan 25 jaar lang geraced en is in al die jaren zes keer Nederlands kampioen geworden . In 1981 zet hij ook nog eens twee snelheidsrecords op zijn naam . 

Ook Jan blijft actief in de racerij , maar nu als teammanager . Eerst werdt hij begeleider van Boet van Dulmen die toen een eigen team had , daarna richte Jan het bekende DC Sports Team op . Met dit team kon hij Nederlands racetalent begeleiden en zorgde hij mede voor hun eerste grote successen op wereldnivo . In zijn team reden Spaan , Zeelenberg , Patrick vd Goorbergh , Arie Molenaar en Leon vd Heijden , maar ook buitenlandse rijders zoals Bianchi en Puig . Mede door gezondheids problemen stopte hij in 2001 met zijn raceteam dat overgenomen werdt door Arie Molenaar .

 

resultaten
hoogste plek WK : 3e
GP zeges : 2
GP podiums : 5
Nederlands kampioen : 6x